Likdoorns (eksteroog/eeltpit)

Wat zijn likdoorns?

Likdoorns, ook wel eksterogen genoemd, zijn pijnlijke eeltplekken (eeltpitten) onder de voet of op of tussen de tenen. Een likdoorn ontstaat door toegenomen eeltvorming op een plek waar de huid blootstaat aan druk. De aangroeiende eeltlaag boort zich (soms puntvormig) in het vlees en dit veroorzaakt pijn. De pijn ontstaat door de druk op de in huid aanwezige zenuwen.

Hoe herken je een likdoorn?

Likdoorns zijn ronde verdikte eeltplekken op een drukpunt. Dat kan zijn onder de voetzool, vooral aan de voorzijde, of op de tenen daar waar de schoen knelt, of aan de zijkant van de tenen, of tussen de tenen. Tussen de tenen kunnen zachte, verweekte likdoorns voorkomen.

Hoe ontstaan likdoorns?

De belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van likdoorns zijn slecht passend schoeisel (te smal, hoge hakken). Daarnaast kunnen standafwijkingen van de tenen (hamerteen, hallux valgus) of botuitgroeisels (exostosen) likdoorns veroorzaken.
Bij een hamerteen of naar binnen gedraaide teen (hallux valgus) kan ook een pijnlijke eeltknobbel ontstaan over het uitstekende gewricht, dit wordt een bunion genoemd.

Hoe voorkom je likdoorns?

De belangrijkste maatregel om een likdoorn te voorkomen is zorgen dat er geen druk meer op komt.
Daarom is het belangrijk om schoenen te dragen die goed passen. Zowel de lengtemaat als de breedtemaat van schoen is belangrijk. Een schoenspeciaalzaak kan u hiervoor goed adviseren. Hoge hakken en puntschoenen zijn geen goed idee bij likdoorns. 

Behandeling van likdoorns

Likdoorns kunnen door de pedicure worden verwijderd. Uw pedicure kan u meer uitleg geven over hoe een likdoorn verwijderd kan worden. 

Bij de drogist kunt u ook likdoornpleisters verkrijgen. De pedicure raadt u echter het gebruik van likdoornpleisters af.

Dit komt doordat in likdoornpleisters salicylzuur zit. Het salicylzuur verweekt weliswaar de likdoorn, maar kan de gezonde huid eromheen echter ook flink beschadigen. 

De pedicure beschikt over de ervaring en apparatuur om likdoorns adequaat te behandelen. Wij adviseren u voor het verwijderen van likdoorns dan ook om een afspraak te maken. U bent dan snel weer van de pijn af.