Kloven

Wat zijn kloven?

Kloven in voeten ontstaan als barsten of scheuren in de huid. De huid van uw voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en is daardoor droger. Vaak ontstaan kloven op uw hielen waar sprake is van hard eelt. Wanneer de eeltlaag dik is en uw huid droog, kan het eelt diepe kloven vertonen. Een open kloof is zeer pijnlijk en heeft een vergrote kans op infecties. Barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door een pedicure.

Hielkloven komen vaak voor, zowel bij mannen als vrouwen. Het komt meer voor bij vrouwen. Dit komt doordat zij 's zomers vaak met open schoenen lopen. De huid verliest dan sneller vocht en droogt eerder uit. Het dragen van sokken of kousen beschermt de voeten tegen invloeden van buitenaf. In de zomerperiode kunt u door het niet dragen van sokken of kousen over het algemeen meer last ondervinden van eelt aan de hielen. In de winterperiode kan de huid ook droger zijn waardoor er eveneens kloven kunnen ontstaan. Mensen met een staand beroep of overgewicht hebben ook vaker last van hielkloven. Er is dan sprake van meer druk op de hielen, omdat deze een groot deel van het lichaamsgewicht dragen.

De randen van kloven in voeten zijn vaak hard. Onderin de kloof is de huid echter erg dun. Hierdoor kan de voet snel gaan bloeden. De meest voorkomende plek waar kloven voorkomen zijn op de rand van de hiel, onder de voorvoet en soms onder de rand van de grote teen. 

Hoe ontstaan kloven?

Bij het ontstaan van voetkloven spelen een aantal zaken vaak een grote rol. Denk hierbij aan overmatige druk op uw voetzolen bijvoorbeeld als gevolg van een afwijkende voetstand of bij overgewicht en een extreem droge huid eventueel in combinatie met overmatig eelt. Het dragen van open schoenen, slippers of lopen op blote voeten kan eveneens leiden tot kloven in voeten. Kloven ontstaan meestal op plaatsen waar veel druk is met de ondergrond.

Behandelen van kloven

De pedicure zal uw kloven behandelen door de harde randen te verwijderen. Deze randen belemmeren de genezing van de zachte kwetsbare huid in de diepte van de kloof. De pedicure zal bij bloedende kloven de wondjes behandelen en u advies meegeven voor verdere behandeling thuis. 

Regelmatig een bezoek aan een pedicure kan voorkomen dat er kloven aan uw voeten ontstaan. Na het behandelen van de kloven zal de pedicure u tips geven, zoals het verzorgen van uw huid met een goede voetenbalsem/crème of het dragen van andere schoenen. Belangrijk is om uw voeten dagelijks niet langer dan tien minuten te wassen. Doe dit in lauw water zonder zeep of met een pH-neutrale zeep. Droog uw voeten goed af, vooral tussen uw tenen. Uw voeten drogen doet u het beste met een zachte handdoek, bijvoorbeeld een hydrofiele doek. Smeer uw voeten vervolgens in met een speciale crème.

Door eeltranden aan uw hiel te voorkomen heeft u minder kans op kloven. Heeft u toch last van overtollig eelt? Laat dan een pedicure het eelt verwijderen. Kloven zijn helaas niet altijd te voorkomen. Echter zorgt het dagelijks insmeren van de huid met een goed hydraterende voetcrème ervoor dat uw huid soepel blijft. Mogelijk voorkomt u hiermee kloven.