Ingroeiende nagel

Wat is een ingroeiende nagel?

Bij een ingroeiende nagel drukt uw nagel in de huid. De nagelplooi (huidplooi die de randen en de wortel van de nagel omgeeft) kan pijnklachten geven. De nagelwal (de huidrand die rondom de nagelplaat loopt) kan opzwellen en rood worden. Iedere druk, zelfs de druk van de lakens op uw voeten, kan pijnlijk zijn.

Een ingroeiende nagel is goed te verhelpen door een professionele pedicure. Het is te adviseren om niet te lang te blijven lopen met de pijnklachten.

Een onbehandelde ingroeiende nagel kan gaan ontsteken en een ingegroeide nagel worden. Bij een ontstoken ingegroeide nagel adviseren wij u om contact op te nemen met uw huisarts.

Hoe ontstaat een ingroeiende nagel?

Een ingroeiende nagel kan ontstaan doordat er overmatig hoornstof of eelt in uw nagelwal aanwezig is. Ook een ronde nagel kan veel druk in de huid geven. Bij een ingroeiende nagel is er geen sprake van een ontsteking. De pijnklachten kunnen echter net zo hevig zijn.

Te ronde nagels en/of verdikte nagels veroorzaken vaak grote druk op de teen. Dit komt bijvoorbeeld door knellende schoenen, het rond of te kort knippen van de nagels (in plaats van recht afknippen), peuteren aan de teennagels, een weke nagelomgeving door veel baden, hormonen of transpireren, verwonding of kneuzing van de teen of een afwijkende stand van teen. Andere voetproblemen zoals schimmelnagels kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het ingroeien van de nagel.

Behandelen van een ingroeiende nagel

U kunt ingroeiende (of ingegroeide nagels) niet zelf behandelen. Wel kunt u preventief proberen om het te voorkomen. Knip uw teennagels recht af en knip ze niet te kort. Knip geen hoeken weg. Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte. Hebben uw teennagels de neiging om aan de zijkanten naar binnen te krullen? Laat een pedicure of medisch pedicure u adviseren over wat u kunt doen om de nagelgroei te reguleren.

Probeer uw ingroeiende (of ingegroeide nagel) niet zelf te verwijderen. Dit kan erg pijnlijk zijn en kan uw voetprobleem verergeren in plaats van verhelpen. 

Bij een ingroeiende nagel kunt u het beste direct een afspraak met bij de pedicure of medisch pedicure. Hij of zij kan voorkomen dat uw nagel verder ingroeit door de groeirichting te begeleiden. Ook kunt u tips krijgen om het ingroeien van uw nagels in de toekomst te voorkomen. Is er sprake van een ingegroeide nagel met ontsteking dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw huisarts. Een medisch pedicure kan eventueel een nagelbeugel plaatsen om de groei van uw nagel te reguleren.

Tips voor het knippen van de teennagels

De voet links op de afbeelding hiernaast geeft de juiste manier van het knippen van de teennagels weer, namelijk zo recht mogelijk.

Bij de voet op de afbeelding rechts wordt er te rond geknipt.

Hoe knipt u de teennagels op de juiste manier:

  • Knip de teennagels recht af (dus niet rond)
  • Knip de teennagels niet te kort af
  • Knip geen hoeken van de teennagels weg