Schimmelnagels (kalknagels)

Wat zijn schimmelnagels/kalknagels?

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerder nagels van de voeten en/of handen. Men spreekt ook wel van “kalknagels”. Het is een ontsierende aandoening, die soms een beetje pijnlijk is maar waar eigenlijk wel mee valt te leven. Kalknagels zijn bijna altijd het gevolg zijn van een schimmelinfectie. “Kalknagels” zijn dus vaak schimmelnagels. 

Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een infectie wordt groter naarmate men ouder wordt.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels, heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Onder die omstandigheden nemen de “sporen” van schimmels hun kans waar om zich verder te verspreiden. De sporen van schimmels houden zich overal in onze omgeving op en we komen er dus ook gemakkelijk mee in contact, Vooral gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s zijn berucht. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt, in kunststof sokken en knellende schoenen glijdt, en bovendien overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Vervolgens bent u zelf weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan namelijk miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe herken je een schimmelnagel?

Als één nagel wit of geel verkleurt, dan is dat meestal een teken dat er een schimmel actie is. Als de infectie erger wordt en dus dieper in de nagel doordringt, verandert de kleur in geelbruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los. Een schimmelinfectie kan zowel aan de nagels van de voeten als die van de handen optreden. De aandoening op de voeten begint echter bijna altijd bij de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt, kan de schimmel zich verspreiden en worden ook de andere teennagels geel en aangetast. Vaak is er tegelijkertijd ook sprake van voetschimmel. Een voetschimmel kan pijnlijke kloofjes tussen de tenen veroorzaken.

Doordat de kenmerken van een schimmelnagel heel duidelijk zijn, kan de diagnose hiervan meestal met het blote oog worden gesteld. U kunt ook een kweek laten maken bij uw huisarts.

Behandeling van schimmelnagels

Schimmelnagels kunnen worden behandeld door een pedicure. Het beste gaat u in dat geval gedurende een langere periode elke vier weken naar de pedicure voor een voetbehandeling. Bij deze behandeling worden de aangetaste nagels zoveel mogelijk schoongemaakt en/of (deels) verwijderd. Daarnaast kan de pedicure u adviseren over bijvoorbeeld anti-schimmeltinctuur, anti-schimmelcrème of speciale spray voor uw voeten, sokken en schoenen.

Naast de behandeling bij de pedicure kunt u ook contact opnemen met de huisarts voor een kuur tegen de schimmelinfectie.

Wat kunt u zelf doen tegen schimmelnagels?

Het is een misverstand om te denken dat schimmelinfecties ontstaan door een gebrek aan hygiëne. Schimmelinfcties ontstaan door een combinatie van verschillende factoren. Hieronder een aantal maatregelen om schimmelnagels te helpen voorkomen:

  • Zorg dat u uw voeten altijd zorgvuldig afdroogt. Eventuele sporen vinden vooral de ruimten tussen de tenen een prettige plek om te vertoeven. U kunt uw voeten bijvoorbeeld goed afdrogen met een hydrofiele doek (een ouderwetse babyluier, deze zijn verkrijgbaar bij de Hema).
  • Draag bij voorkeur geen nylons, kunststof sokken en schoenen. Er ontstaat dan een broeierig klimaat rondom uw voeten en dat is erg bevorderlijk voor schimmelgroei.
  • Vermijd overmatige transpiratie. Draag als het warm is bij voorkeur luchtige, open, schoeisel. Dunne sokken en kousen van katoen zijn ook aan te raden.
  • Gebruik niet te veel zeep als u zich wast en spoel de zeepresten goed af. Zeep met desinfecterende bestanddelen is niet effectief tegen schimmels.
  • Draag altijd slippers in openbare was-en badgelegenheden (zwembad, sporthal, sauna).
  • Was uw sokken en beddengoed op minimaal 60 graden Celsius.
  • Trek dagelijks schone sokken aan.
  • Laat uw schoenen regelmatig goed drogen en wissel regelmatig van schoenen.

Voorbeeldfoto, voor en na de behandeling van schimmelnagels

Voorbeeldfoto, voor en na de behandeling van voetschimmel op de huid

Wilt u uw schimmelnagels laten behandelen?

Wilt u graag weer gezondere nagels? JB Voetverzorging helpt u hier graag bij. In een trajectbehandeling gaan we samen aan de slag om uw nagels of uw nagels & huid weer in een goede conditie te krijgen.

Wij attenderen u erop dat de behandeling van schimmelnagels een lang traject is van 6 maanden tot een jaar of langer. Hierbij gaat u thuis ook intensief aan de slag gaat met diverse producten. Wij kunnen helaas geen garantie geven op het slagen van deze behandeling. Heeft u vragen? Wij helpen u graag. U kunt ons altijd bellen voor meer informatie op telefoonnummer 06-473 26 416.

Boek uw afspraak voor een trajectbehandeling schimmelnagels of een trajectbehandeling schimmelnagels & huid via de knop "Reserveer Nu"

Meer informatie over de trajectbehandeling schimmelnagels of de trajectbehandeling schimmelnagels & huid kunt u vinden bij:

U kunt ook telefonisch contact opnemen via 06-47326416. We geven u graag meer uitleg over onze behandelingen en trajecten.