Eelt

Wat is eelt?

Eelt is een verdikking van de hoornlaag. Dit zijn dode huidcellen die zich bevinden in de bovenste laag van de opperhuid. Onder de bovenste huidlaag worden steeds nieuwe cellen aangemaakt. Door veel wrijving of druk op één plek, worden er meer huidcellen aangemaakt dan er aan de oppervlakte afsterven. Zo ontstaat er een eeltlaag.

Hoe ontstaat eelt?

Niet iedereen krijgt last van eelt. Voor een gedeelte is het erfelijk bepaald. Maar eeltvorming kan ook sterk afhangen van andere factoren, zoals het beroep dat je uitoefent. En wie bijvoorbeeld verkeerde schoenen draagt en veel moet lopen, zal sneller eelt ontwikkelen dan iemand die veel zit.

Andere oorzaken van verhoogde druk zijn onder meer overgewicht, een verkeerde stand van de voeten en slecht passende sokken en/of schoenen. Denk bij het laatste aan schoenen die te ruim of te krap zitten en een (te) dunne zool hebben. Ook kan het lopen op hakken voor te veel druk en wrijving zorgen, waardoor er eelt ontstaat.

Mensen met een droge huid hebben over het algemeen meer kans op eelt. Door een verminderde talgproductie hebben vooral oudere mensen vaak een droge huid en dus ook eelt.

Eelt kan veel vocht opnemen. Bij overmatig zweten of tijdens warme dagen kan het eelt dikker worden en meer klachten geven. 

Wie slecht passende schoenen draagt, kan bijvoorbeeld eelt aan de zijkanten of bovenkant van de tenen krijgen. In zo’n kleinere, dikke eeltplek kan vervolgens een likdoorn of eksteroog (clavus) ontstaan. Een likdoorn heeft een harde kern, met daaromheen een geïrriteerde huid. Eeltvorming op zich is niet pijnlijk, maar een likdoorn wel.

In eelt kunnen zich ook kloven vormen. Dit zijn diepe groeven in de huid, vooral rondom de hiel. Deze kloven kunnen heel pijnlijk zijn.

Behandeling van eelt

Eelt is een natuurlijke bescherming van de huid tegen invloeden van buitenaf, waaronder te veel druk of wrijving op één plek. Maar te veel eelt kan lastig zijn en klachten geven. Het is belangrijk dat er in zo’n geval naar de oorzaak van eelt gekeken wordt. Hierbij kan de pedicure u helpen. De pedicure kan voor u achterhalen waardoor het te veel aan eelt wordt veroorzaakt. Tijdens een pedicurebehandeling kan het teveel aan eelt worden weggehaald en kan de pedicure u helpen om uw voeten weer in goede conditie te krijgen.

Door goed voor uw huid te zorgen, kunt u eelt ook vaak voorkomen of verminderen. Wie zijn voeten bijvoorbeeld regelmatig insmeert met een vette crème, kan de huid zacht houden en bijvoorbeeld kloven voorkomen. Ook het dragen van goed passende schoenen kan helpen om overmatige eeltvorming te voorkomen.